Kövessen minket

Autoimmun betegség és a glutén

Glutén ma nem ugyanaz, mint ami nagyapáink idejében volt.

Ha a szervezetben gyulladás vagy autoimmun betegség van jelen, akkor nem szabad glutént enni. 3 fő oka van ennek:

1. Glutén okozza az áteresztő bél szindromát (Leaky Gut)

Dr Alessio Fasano's mutatta ki, hogyha glutén kerül a vékonybélbe, akkor egy kémiai anyag a Zonulin szabadul fel, és ennek hatására a bélfalban helyenként "lukak" keletkeznek, amelyeken olyan emésztetlen, vagy félig emésztett ételek, mikrobák, toxinok, fehérjék, mint a glutén is át tudnak jutni, amik egy intakt bélfalon még nem.

Bejutásuk a véráramba nem kivánatos. Az immunrendszer betolakodónak tekinti ezeket az anyagokat és gyulladással reagál.

Autoimmun betegségekkel foglalkozó orvosok egyértelműen igazolva látják ezt a tényt.

Amennyiben a paciensek kihagyják az étkezésből a glutént, a paciensek 80-95%-uknál lecsökkennek a panaszok.

2. Glutén okozta gyulladás

Kezdetben nincs gyulladás, majd enyhe gyulladás alakul ki (havonta egyszer-kétszer tünet), majd később közepes (hetente egyszer-kétszer), közepesen súlyos (sok nap kétszer-háromszor) és súlyos (minden nap >3 tünet), ez már az autoimmun betegség kialakulásának jele.

A betegek 1 százalékánál alakul ki coeliákia (celiac disease), de harminc emberből egy gluténérzékeny, anélkül hogy diagnosztizálva lenne (egyes szerzők szerint ez a szám ennél sokkal nagyobb, akár a populácio 30%-a is érintett lehet). Eszik nap mint nap a glutént, kialakul a félig áteresztő bél, felszívódnak oda nem illő anyagok, és az immunrendszer folyamatosan küzd, állandósul a gyulladás. Az immunrendszer folyamatos streszben áll, egyre pontatlanabbul végzi a munkáját, és vegül saját szöveteire is rátámad.

A gluténérzékenyek 99%-a nem tud a problémájáról.

Ha a gluténérzékeny egyszer eszik glutént, három hónapig emelkedett a glutén antitest szint.

Tehát egy évben négyszer eszik gutent akkor folyamatosan fennáll a gyulladás.

3. glutén hasonlít a saját szöveteinkre (Molecular mimicry)

Glutén, ami egy nagy fehérje, számtalan szervünk szövetével mutat hasonlóságot, így amikor az áteresztő bél szindroma áll fenn és átjut a glutén, bejut a véráramba, az immunrendszer észleli és fellép ellene. A keletkezett antitestek sajnos a nagyon hasonló szöveteket is károsítani fogják, hogy kinél melyiket, az a genetikatól függ.

Sajnos a tejben levő casein is nagyon hasonló molekula, így az is tud ilyen kersztreakciót okozni. Valamint a pajzsmirigy szövetével is hasonlóképpen képes reakciót okozni.

Hogyan gyógyíthatjuk a glutén által okozott károkat?

Ha autoimmun betegségben szenved valaki, akkor a glutén 100% -os kerülése javasolt.

Ha a paciens nem eszik glutént, akkor megszűnik a béláteresztés, a gyulladás, nincs további kóros anyag felszívódás, és képes visszafordulni az autoimmun betegség.

    

Kapcsolat