Kövessen minket

Autoimmun betegség

Autoimmun betegségeknek nevezzük azokap a kórképeket, amikor az immunrendszer valamilyen oknál fogva a saját szöveteire támad, elpusztítja azt.

Legismertebbek Hashimoto thyreoiditis (pajzsmirigy gyulladása), 1-es típusú cukorbetegség, Sclerosis multiplex, Chron betegség, sokizületi gyulladás, sorolhatnám tovább.

A nyugati orvoslás jelenleg nem talált megfelelő kezelést ezekre a betegségekre, főként tüneti, és az immunrendszert leállító gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Ezek úgynevezett gyógyíthatatlan betegségek, amiket csak kordában lehet tartani, de meggyógyítani nem. Amikor ezt a beteggel közlik, akkor a tudatába épül ez az információ, ami még tovább rontja a gyógyulás esélyeit. Lásd gondolat ereje.

Valahol azt olvastam, hogy nincs gyógyíthatatlan betegség, csak az orvostudomány nem ismeri még a megoldást.

Az a jó hírem van, hogy nagyon sok autoimmun és egyéb krónikus betegség hátterében egy közös gyökér van, és ez az étkezésünk, emésztésünk és a belünk állapota.

Sajnos nem találok jó magyar feliratú képet az áteresztő bél szindróma ismertetésére.

A bélfal sejtjei láthatók, amik között normál esetben egy szoros kapcsolat van (tight junction). Ha valamely oknál fogva ez a kapcsolat felbomlik, akkor a keletkezett résen át tudnak jutni olyan nagy molekulák, amiknek nem szabadna bejutni a véráramba. Ott az immunrendszer idegennek ismeri fel és ellenanyagot termel és kialakulnak az immunkomplexek (Circulating immune complex). következményeként gyulladás (inflammation), autoimmun betegség (Autoimmunity), agyi problémák, mivel átjutnak az agy-vér gáton (Blood Brain Barrier Breach), felszívódási zavarok, tápanyaghiány (Malabsortion and nutrien deficiency).

Kialakulásukban természetesen a genetika is meghatározó tényező, főleg abban, hogy a kialakult áteresztő bél következményeként melyik szervben, vagy területen fog létrejönni az autoimmun folyamat. Szerintem nem elhanyagolható tényező még a beteg lelki adottsága sem, milyen feldolgozatlan problémákat hordoz.

A funkcionális orvoslással foglalkozó klinikák adatai szerint a náluk jelentkező betegek 80-90%-a rejtett glutén érzékeny (NCGS). Ez egy olyan adat, ami bizonyító erejű, hogy a gluténnek szerepe van az autoimmun betegségek kialakulásában. Lásd: Autoimmun betegség és a glutén írásomat.

További fontos szerepe van a mikrobiomnak, a bélbaktériumok állapotának is. Lásd: Autoimmun betegség és a mikrobiom.

Mivel tudunk segíteni, megelőzni a bajt, vagy ha már van, akkor csökkenteni?

    

Kapcsolat