Kövessen minket

Hogyan kezdjünk hozzá?

2017. október 29. / 11:51

Ha az egész család részt vesz a változtatásban akkor igen egyszerű a helyzet. Ki kell üríteni a hűtőszekrényből és a speizból azokat az ételeket, amiket mától nem fogunk fogyasztani.

Felépítünk egy új konyhát. Hát ez bizony nem megy könnyen.

Aztán ennél is nehezebb, ha egyedül vagyunk, és a család többi tagjának hagyományos ételeket főzünk. Semmi ok az elkeseredésre, mert ha ügyesen csináljuk, akkor előbb-utóbb a többiek is csatlakozni fognak, mert látják rajtad az eredményt. Ebben az esetben jó módszer, ha magadnak készíted az ételt, egy kicsit többet csinálsz, mert úgyis mindenki meg szeretné kóstolni.

Az első időben az ember mindenfélét kipróbál, hogy hogyan lehetne az addig jól bevált recepteket elkészíteni az új módszerrel, liszt és cukor, rizs és krumpli nélkül. Egy idő után rájövünk, hogy ennek nem sok értelme van, mert nem lehet ugyanazt az ízt elérni, igy elkezdünk új ételeket kipróbálni. És szerintem ekkor jön az igazi áttörés, mert rájövünk, hogy remek ízeket lehet elérni, és fokozatosan teljesen átalakul a gondolkodásunk.

Az én esetemben nagyon nehéz volt elképzelni, hogy nem eszem többet rántott húst. Ez volt az első, amivel sokat kísérleteztem, és legjobban az vált be, hogy saját készítésű maglisztből készült kenyérből csinálok kenyérmorzsát, és a lisztet kókuszliszttel, vagy sezam liszttel helyettesítem. Viszont szinte csak a karácsonykor, a számomra elmaradhatatlan rántott hal a rántott étel, amit készítek, teljesen leszoktam róla.

Az tanácsom, ha nem is teljesen a paleolit diéta amit követek, mégis azt szoktam mondani, hogy indulásnak nagyon jók a paleolit szakácskönyvek.

A gluténmentes oldalak kevésbé, mert ők használnak gyorsan felszivódó szénhidrátokat is. Pl. a gluténmentes liszt, amit üzletben lehet kapni, abban a burgonyakeményítő, burgonyapehely, sőt még dextroz is, így igen csak nem mondható jó glikémiás indexű lisztnek. Sajnos általában a gluténmentes termékekre ez mindre vonatkozik.

Ami nagyon fontos, ne várjuk a régi ízeket, új izekkel kell megismerkednünk. A maglisztekből készült kenyér soha nem lesz olyan, mint egy jó kovászos kemencében sült kenyér (bár ezt talán már kevesen tudják, hogy az milyen), de használható szendvicsnek, elvinni tízóraira stb.

Kezdetben én nem is sütöttem kenyeret, tojáslepényt készítettem, mindenféle zöldségeket hagymát, gombát, padlizsánt, cukkitin és még rákot is jól megsütöttem, ráütöttem két tojást és lepénynek sütöttem meg. Jó serpenyő kell hozzá, amikor alul jól átsült, akkor megfordítottam és a másik oldalát is átsütöttem. Ezután papírtörlőre borítottam és amikor kihült, akkor cikkekre vágva e tudtam tenni műanyag edénybe, és ezt vittem magammal. Még vezetés közben is meg tudtam enni. Igen finom étel.

Sokáig a régi ételeket készítettem, nem habartam, vagy csak egy kis sezam liszttel, nem készítettem rizset, krumplit, nokkedlit, ettük az ételeinket sült zödségekkel,vagy nagy nyers salátával

Aztán olvastam egy álkrumplipüre receptet karfiolból, majd kipróbáltam brokkoliból is. Nagyon finom volt.

Nagy áttörést jelentett az új ételek felé, amikor a fiam karácsonyra megkapta a Legjobb curry receptek Indiából c. könyvet. Ebből a könyvből számtalan curry receptet megcsináltam, igazán fantasztikus új ízvilág került az asztalra. Azóta mindenféle paleolit receptet is kipróbáltam, és már a kemencében sült ételeimen kívül gyakorlatilag nem a hagyományos ételeket főzöm.

Nem volt egyszerű, de megérte. Sokkal jobb az emésztésem, könnyebbnek érzem magam, több energiám van.

Hasznos tanácsok: mit szerezzünk be, hogy amikor olvassuk az új recepteket, akkor ne kelljen azonnal boltba szaladni

  • Maglisztek közül én elsőként a kókuszlisztet, sezam lisztet, mandulalisztet ajánlom (Házilag is lehet készíteni mandulalisztet mandulából, amikor mandulatejet készítünk), esetleg zöldbanán lisztet, mert finom a belőle sütött piskota, és jól helyettesíti a fehérlisztet.
  • Kókuszolaj
  • utifűmaghéj
  • Chia-mag sűritésre is jó
  • erithrit-xylit
  • magok - mandula, sezammag, lenmag, tökmag, napraforgómag keshudió
  • foszfátmentes sütőpor
  • kókuszreszelék
  • szódabikarbóna
  • rengeteg tojás

Keressük azokat a recepteket, amik elkészíthetők ezekből az alapanyagokból, és ha már van gyakorlatunk, akkor bővítsük a készletet. Én beleestem abba a hibába, hogy sok mindent megvettem, és a bőség zavara miatt azt sem tudtam, mihez kezdjek.

A receptekre kattintva találsz néhány induló receptet.

Vissza »