Kövessen minket

Mit tudunk a gluténről?

2017. október 29. / 10:00

"A glutén nem egy egyszerű molekula. Valójában két fő fehérjecsoportból áll, a gluteninekből és a gliadinokból. Azon a tényen túl, hogy e két fehérjecsoport közül bármelyikre érzékenyek lehetünk, a gliadin tizenkét különböző kisebb egységre bontható, és bármelyik okozhat gyulladáshoz vezető allergiás reakciót."

"Az 1970-es évek óta tudjuk, hogy a glutén a gyomorban fehérjék keverékévé bomlik le, amelyek aztán át tudnak hatolni a vér-agy gáton. Amint belépést nyertek, képesek hozzákapcsolódni az agy morfinreceptoraihoz, és felfokozott állapotot okoznak. Ez ugyanaz a receptor, amelyhez a narkotikumok kapcsolódnak: gyönyört váltanak ki, noha függést is okoznak."

idézet Dr. David Perlmutter. "Gabonaagy." című könyvéből. Ez csak az egyik hátránya.

Fontos megérteni, hogy a gluténérzékenység nem egyenlő az ún. cöliákiával, ami ennek a súlyos formája. Ez a bélbolyhokat is érintő betegség valóban elenyésző számban van jelen (1% körül), bár növekvő tendenciát mutat. Sajnos genetikai bizonyiték van arra, hogy a magyar populáció legalább 30%-a az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenységben szenved. Egyes norvég adatok szerint ez a szám az íreknél 80% felett van. Az irodalom non-celiac gluten sensitivity-nek hívja. (olyan glutén érzékenység, ami nem okoz cöliákiát). Sajnos azonban ez a jelenség is komoly károkat okoz a szervezetben, és nem is tuduk róla.

Az elmúlt 50 évben 400%-kal nőtt a bizonyított glutén érzékenyek száma, és erről nem beszél senki.

Nagyon sok betegség hátterében húzódhat meg, és ha gondolnánk rá, diétával ezek 100%-ban gyógyíthatók lennének.

New England Journal of Medicine szerint 55 betegséget okozhat. (idézet www.drhyman.com oldalról)

A teljesség igénye nélkül: csontritkulás, irritabils bélbetegség (IBS) bélgyulladás vérszegénység, rákos megbetegedés, fatigue (fáradtság) szindroma, rheumatoid arthritis (sokizületi gyulladás), lupus, sclerosis multiplex, és egyéb autoimmun betegségek, számos psychiatriai betegség, neurológiai megbetegedés ADHD, depresszió, demencia, migrén, epilepszia, neuropátia, még akár az autizmus is.

Át kell alakítanunk a gluténérzékenységről alkotott képünket.

A köztudatban élő, a gyerekkorban jelentkező hasmenéssel, fogyással járó súlyos betegség csak egy kis százalék.

A nem cöliákiás glutén érzékenység (NCGS) egy immun folyamat, ami gyulladást okoz a szevezetben ami az egész szervezetet érinti, beleértve az agyat, az izületeket, a bőrt, az emésztő traktust.

Ez az egyszerű oka annak, hogy különbőző betegségek hátteráben is állhat.

Itt ezért fontos, hogy a betegségek okát szüntessük, ami ebben az esetben a glutén elkerülése, és ne a tüneteket gyógyítsuk gyógyszerekkel.

1996-ban D Alessio Fasano fedezett fel egy molekulát, amit Zonulinnak nevezett el. Ez a glutén tökéletlen lebontásakor keletkező molekula, ami a bélfal sejtjeinek kapcsolódási pontjain hat. Ott megbontja a sejtek közötti összeköttetést, és létrejön a félig áteresztő bél szindroma, amit az irodalom Leaky gut-nak hív.

Ennek súlyos következményei lesznek, a résen át tud jutni glutén és nagyobb fehérje molekulák is, ami az intakt bélfalon nem tud bejutni a véráramba. Ezeket a molekulákat az immunrendszer idegennek tekinti, reagál rájuk, ellenanyagot kezd termelni. Sajnos sokszor ezek az ellenanyagok a szervezet más szöveteivel is képesek reagálni, pl. a pajzsmirigy szövetével, ami gyakori ebben a glutén érzékenységben hogy Hashimoto thyreoiditis alakul ki. Erre van klinikai adat, hogy ezt az autoimmun pajzsmirigy gyulladást a gluténmentes diéta meg tudja gyógyítani, persze egyéb diétás kiegészítésekkel.

A glutén ellenes ellenanyag másokkal is ad keresztreakciót, mint például a tejfehérjével a caseinnel. Ezért van az, hogy ezekben az esetekben a tejtermékek elhagyása is javasolt.

Nézzük a tüneteket, amikre figyelni kell

  • puffadás, fokozott gázképződés
  • székrekedés, vagy hígabb széklet
  • fáradékonyság
  • fejfájás
  • agyi homály (brain fog)
  • bőrtünetek eccéma, kiütések
  • izületi panaszok

Ha ezek közül valamelyik, vagy több is gyakran megjelenik, akkor felmerül, hogy érdemes elhagyni a glutént három hónapra és ha enyhülnek, vagy megszünnek a tünetek, akkor örökre, hogy elkerülhessük későbbiekben a bajokat. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy alattomos a dolog, mert amikor már kifejlődik valamilyen autoimmun betegség, vagy valamilyen krónikus megbetegedés, akkor már nehezebb a visszafordulás.

Itt ellene megyek az orvosi tanácsoknak, de meggyőződésem, hogy ez ennyire egyszerű. Sajnos Magyarországon az NCGS kórkép még nem teljesen ment át az orvosi köztudatba.

Vissza »