Kövessen minket

Prebiotikus élelmiszerek

2017. október 31. / 13:49

Egy orvos, Dr Burkitt azt találta, hogy egy átlagos bushman napi széklet mennyisége 2 kg, egy civilizált embernek átlagosan  kb. 12 dkg. Lehet, hogy kevés rostot fogyasztunk?

Egy átlag amerikai 8 grammot fogyaszt egy nap (magyarországi adatot nem találtam), egy átlagos vadászó gyűjtögető életmódot folytató ember 100 grammot. Akkor valószínű, hogy az egészségünket elősegítené, ha többet rostot ennénk.

Napi 30-50 gramra van szükség, de fontos a rost minősége is.

Vízben oldódó rostok

  • Zselésitó tulajdonságuk van. Lassítják az emésztést, és azt hatékonyabbá teszik. Csökkentik a cukor felszívódást is, ezáltal a vércukor kiugrásokat mérséklik.
  • Vízben oldódó toxinokat megkötik és így segítitk a kiürülésüket.
  • Táplálékul szolgálnak a jó baktériumoknak. Ezért nevezzük ezeket prebiotikumoknak

A glukomannan (konjak liszt) egy ősi rost, segít a fogyásban, csökkenti a koleszterin szintet, az étvágyat, a vércukor szintet. Az összes rost fajta közül a leghatásosabban. 50-szeres mennyiségű vizet képes megkötni, ezért teltségérzetet okoz. Kis mennyiségben használva is jól sűríti az ételt.

A további ételekben található még vizben oldódó rost: alma, hüvelyesek, puha husu gyümölcsök, zab, sütőtök, csonthéjasok

Vízben nem oldódó rostok

  • Gátolják a keményítőbontó amiláz aktivitását, igy a szénhidrátok felszívódását lassítja.
  • Jó ballaszt anyag, segíti a jó bélműködést, rendezi a székletet így csökkenti a vastagbél betegségek kialakulásának lehetőségét.

Korpa, de igazán csaú a zabkorpa a megfelelő, mert a buzakorpa bántja a bél nyálkahártyáját. Sárgarépa, uborka.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a fokozott rostbevitel mellé sokat kell innunk, egyébként - mivel 1 g rost 0,5 dl vizet képes megkötni - hasi panaszaink lesznek, valamint a szervezet száraz oldalra kerül.Vízhiány alakul ki a szervezetben.

9 tip hogy növeld a rostbevitelt

  1. 2 evőkanál lenmag naponta pl.salátára szórva
  2. bab, ahogyan szereted
  3. sok zöldség hagyma, fokhagyma, gyökérzöldségek, spárga, csicsóka
  4. barna rizs, quinoa
  5. gyümölcsök ribizli, málna, eper, áfonya magas rost és fitokemikáliák vannak bennük
  6. olajos magvak kis tenyérnyi naponta mandula, mogyoró, pekán dió, dió
  7. lassan épitsd fel a napi 50 gramot, és sokat kell inni mellé, egyébként hasi panaszok lesznek.
  8. esetleg válassz rost capsulát, amiben vizben oldódó és nem oldódó rost is van, és nincs hozáadott cukor vagy egyéb adalékanyag.
  9. egyél glukomannant

Vissza »