Prebiotikus élelmiszerek
Egy orvos, Dr Burkitt azt találta, hogy egy átlagos bushman napi széklet mennyisége 2 kg, egy civilizált embernek átlagosan kb. 12 dkg. Lehet, hogy kevés rostot fogyasztunk?
Egy átlag amerikai 8 grammot fogyaszt egy nap (magyarországi adatot nem találtam), egy átlagos vadászó gyűjtögető életmódot folytató ember 100 grammot. Akkor valószínű, hogy az egészségünket elősegítené, ha többet rostot ennénk.
Napi 30-50 gramra van szükség, de fontos a rost minősége is.
Vízben oldódó rostok
- Zselésitó tulajdonságuk van. Lassítják az emésztést, és azt hatékonyabbá teszik. Csökkentik a cukor felszívódást is, ezáltal a vércukor kiugrásokat mérséklik.
- Vízben oldódó toxinokat megkötik és így segítitk a kiürülésüket.
- Táplálékul szolgálnak a jó baktériumoknak. Ezért nevezzük ezeket prebiotikumoknak
A glukomannan (konjak liszt) egy ősi rost, segít a fogyásban, csökkenti a koleszterin szintet, az étvágyat, a vércukor szintet. Az összes rost fajta közül a leghatásosabban. 50-szeres mennyiségű vizet képes megkötni, ezért teltségérzetet okoz. Kis mennyiségben használva is jól sűríti az ételt.
A további ételekben található még vizben oldódó rost: alma, hüvelyesek, puha husu gyümölcsök, zab, sütőtök, csonthéjasok
Vízben nem oldódó rostok
- Gátolják a keményítőbontó amiláz aktivitását, igy a szénhidrátok felszívódását lassítja.
- Jó ballaszt anyag, segíti a jó bélműködést, rendezi a székletet így csökkenti a vastagbél betegségek kialakulásának lehetőségét.
Korpa, de igazán csaú a zabkorpa a megfelelő, mert a buzakorpa bántja a bél nyálkahártyáját. Sárgarépa, uborka.
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a fokozott rostbevitel mellé sokat kell innunk, egyébként - mivel 1 g rost 0,5 dl vizet képes megkötni - hasi panaszaink lesznek, valamint a szervezet száraz oldalra kerül.Vízhiány alakul ki a szervezetben.
9 tip hogy növeld a rostbevitelt
- 2 evőkanál lenmag naponta pl.salátára szórva
- bab, ahogyan szereted
- sok zöldség hagyma, fokhagyma, gyökérzöldségek, spárga, csicsóka
- barna rizs, quinoa
- gyümölcsök ribizli, málna, eper, áfonya magas rost és fitokemikáliák vannak bennük
- olajos magvak kis tenyérnyi naponta mandula, mogyoró, pekán dió, dió
- lassan épitsd fel a napi 50 gramot, és sokat kell inni mellé, egyébként hasi panaszok lesznek.
- esetleg válassz rost capsulát, amiben vizben oldódó és nem oldódó rost is van, és nincs hozáadott cukor vagy egyéb adalékanyag.
- egyél glukomannant