Kövessen minket

Túlsúly, mint a cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek előszobája.

2017. november 20. / 20:51

Szeretnél gyógyszerek nélkül megöregedni?

A túlsúly problémát csak esztétikai megközelitésből tárgyalja minden fórum. Csodaszerek özöne van fent az interneten. Használd, egyed és csinos leszel. Ezt diktálja a divat, a piac, mert ebben van igen nagy profit. Nézzünk  egy kicsit a kövérség mögé. Vajon tényleg csak arról van szó, hogy nem szeretünk a tükörbe nézni, hogy nem vehetünk kétrészes fürdőruhát?
Sajnos, ennél sokkal többről van szó.
A cukorbetegség lassan járvánnyá fejlődik. Amerikai adatok szerint a ma élő gyermekek közül minden harmadik nagy valószinűséggel cukorbeteg lesz.

Riasztó szám. Ez nálunk még nem így van, de biztosak lehetünk benne, hogy minket is elér ez a helyzet.
A háttérben a gyorsan felszívódó szénhidrátok állnak. Ide tartoznak a cukor, fehérliszt, a feldolgozott ételek. Minden élelmiszer, amiben glukoz szirup, glukoz-fruktoz szirup található. Az a nehéz ,hogy nagyon sok úgymond egészséges élelmiszerben megtalálhatók.
Ha nem figyelünk erre, akkor az ilyen ételek elfogyasztása után hirtelen emelkedik a vércukorszint, amire nagy inzulin kiáramlás lesz.
Az inzulin tartós magas szintje előbb utóbb inzulin rezisztenciát alakít ki, ami azt jelenti hogy nem képes a sejt reagálni az inzulinra, és az nem tudja bejuttatni a cukrot a sejtekbe. Így a sejt nem jut megfelelő táplálékhoz, valamint az emelkedett vércukorszinten valahogy úrrá kell lenni, ezért az inzulin zsírt épít a cukorból.


- Az inzulin egy zsírépítő hormon. Elkezdődik a hízás, de nem akárhogyan, hanem a hasi zsír jelenik meg. Ez sajnos, nem csak esztétikailag rossz, hanem ez a zsír olyan toxinokat raktároz, amelyek szív és érrendszeri betegségeknek kedveznek.
- A magas inzulinszint második hatása, hogy gátolja a leptin nevű hormon hatását. Ez a hormon üzenné az agynak, hogy megteltem, nem kéne tovább enni, a hiányában kontrollálatlanul fogunk ételt fogyasztani, ami szintén a hízáshoz fog vezetni.
- Harmadik következménye, hogy a periférián gátolja a pajzsmirigy hormon hatását is, ez pedig alacsony pajzsmirigy működést jelent, ami az anyagcsere lassulásán keresztül szintén a túlsúly kialakulását erősíti.


A túlsúlyoddal való problémát ki kell terjeszteni az egészséged problémájává.
Felejtsd el a gyors sikert igérő fogyókúrákat. Valódi, tartós eredményt csak akkor érhetsz el, ha hajlandó vagy megváltoztatni az evési és életmódbeli szokásaidat.
Gondolj bele, hogy amit ettél és ahogy éltél, az vezetett ahhoz, ami vagy. Túlsúlyos, krónikus beteg stb., vagy egyszerűen csak fáradékonyabb.

Miért hisszük el, hogy ha egy-két hétig eszünk mást, vagy máshogy, vagy valami kiegészítőt eszünk és azzal le tudunk adni néhány kilót, akkor, ha visszatérünk az eredeti ételeinkhez, mennyiségekhez, akkor nem fogunk újra meghízni, megbetegedni. Sajnos, ez nem így működik.
Költhetünk sok pénzt újabb és újabb csodaszerekre, kúrákra (mert lássuk be, hogy ez ma egy nagyon jó üzlet). Hidd el, az eredmény mindig ugyanaz lesz. Előbb-utóbb visszaáll a régi állapot, ha közben nem csinálsz valamit másképp . Tehát mi a teendő? Át kell gondolni, mit tehetsz másképpen.

Jelenleg nem célom semmit eladni, sem drága vizsgálatokat ajánlani, csak az ismereteimet szeretném megosztani. Majd meglátjuk hogy mi sül ki ebből .

Én csak egy utat mutatok, hogy miként tudod megváltoztatni az ételekhez való viszonyodat. Milyen életmódbeli változtatások szükségesek ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen. Ez is valamennyire költséges, mert az egészséges ételek sajnos Magyarországon drágábbak. De sok változtatáshoz nem pénz kell, hanem elhatározás, hogy időt szakítasz rá. (Már hallom is, hogy az nincs. De tudjuk hogy arra van az embernek ideje, amire szakít. Én mindig elmondom, amikor ezt a kifogást hallom, hogy amikor még dolgoztam, akkor a hajnali öt óra negyven perces tornára jártam, hogy fél nyolckor tudjak vizitelni az intenzív osztályon).

Nem igér ez a módszer semmi mást, mint azt, hogy ha követed, biztosan meg fog változni az életed, egészségésebb, energikusabb, soványabb, (ha szükséges, mert az is követheti, aki még nem túlsúlyos, de nem is szeretne azzá válni) boldogabb leszel.

Következő írásom címe “Mit együnk és mit ne együnk”
Iratkozz fel a hírlevelemre hogy eljussanak hozzád is az információk.

Vissza »