Kövessen minket

Az egészség és a betegség is a bélben kezdődik

A bélflóra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bélben 10 x több sejt van, (így DNS is), mint szervezetünk sejtjeinek száma.

Össz. tömegü 1,5 kg. Ezek gombák, virusok és baktériumok.

A testünkön és testünkben élő mikroorganizmusok egy speciális “szervvé” állnak össze: ez a mikrobiom. (a flóra szót fogom használni helyette)

Az emberi testben élő mikrobák összessége a mikrobiom, amiben össz. 150-szer több idegen gén van mint a sajátunk, sejtek számát illetően 10-szer több baktérium sejtünk van, mint emberi, így a test kb. 22-23 ezer génjére 8 millió baktérium jut. A bennünk lévő DNS 99%-a nem a mienk!!! Érthető akkor, hogy miért fontos annyira, hogy a mikrobiom rendben legyen? Testünkön, belünkben?

Szerepük többek között:

Tehát ez egy nagyon szoros, intelligens együttműködésű (szimbiózis) szervezetünkkel, ami az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen, és könnyen felborulhat ez az egyensúly.

Így érthetővé válik, hogyha ez az egyensúly felborul, ha nincs elegendő, és megfelelő összetételű bélfllóránk, akkor ez kihat a szervezetünk működésére, az egészségünkre, betegséghez vezet, mint elhízás, 2. típusú cukorbetegség, autoimmun kórképek, mentális betegségek, rákos megbetegedések.

Sajnos az élelmiszerek amiket fogyasztunk, a gyógyszerek, az antibiotikumok mindenki életében jelen vannak, és rombolják a bélflóránkat.

Érdekes megfigyelés, hogy az agyon tisztított, súrolt háztartásban a gyermekek nem találkoznak életük során elég “piszokkal”, így az immunrendszerük nem tanulja meg, mi a jó és mi a rossz, ezért reakciót ad mindenre.

A harmadik világ gyermekei nincsenek túl óvva, a földön játszanak, isznak a folyóból stb. Erősebb immunrendszerük fejlődik.

Afrikai kultúrában kivételes az autoimmun betegség.

Ha Amerikába költözik egy ilyen család akkor második, harmadik generációban megjelenik az autoimmun betegség, és forditva is így van: ha amerikai család költözik Afrikába, akkor eltűnnek ezek a betegségek.

A nagyvárosban és vidéken, farmon élő gyermekek egészségi állapotában is lényeges különbség van. Jelentősen eltér a bélrendszerükben lévő mikroorganizmus összetétel is, és nincs jelen szénanátha, asthma és sok allergia, ami a városi és külvárosi gyermekeknél látható.

Az erős immunrendszer megküzd a hideggel, influenzával komolyabb beegségekkel, mint a rák. Minden nap keletkeznek bennünk rákos sejtek, de egy erős, egészséges immunrendszer levadássza őket.

A csecsemő már a szülőutakon áthaladva találkozik az anya normál flórájával, majd épiti ki a saját flóráját a mama, a család, a ház a környezet flórájából. Ezek orron szájon, levegőből bejutnak a testbe. Egész életünk során építgetjük tovább.

A természetes úton született gyermek immunrendszere hamarabb és jobban fejlődik, mint a császármetszéssel született gyermekeké, akik a steril környezetbe születnek, majd a kórházi törzsekkel találkoznak.

Az antibiotikum ezt a flórát (a mikrobiont) tönkre teszi, egyensúlya felborul, következménye lehet az áteresztő bél annak összes káros következményével.

    

Kapcsolat