Kövessen minket

Gyorsan felszívódó “üres”szénhidrátok hatása
Magas GI szénhidrátok

Mit nevezünk gyorsan felszívódó szénhidrátnak?

Azokat a cukrokat, amiket ha elfogyasztunk, hirtelen emelkedik a vércukor szint.

A vércukor emelkedése jelet küld a hasnyálmirigynek, és kiáramlik az inzulin. Mivel hirtelen az emelkedés, így nagyobb mennyiségű inzulin jut a véráramba, ami gyorsan eltünteti a cukrot, de az inzulin még nem bomlik el, így leesik a vércukorszint. Mi következik ebből? Éhesek leszünk, nagyon és hirtelen ismét eszünk egy kis gyorsan felszívódó szénhidrátot. Ezzel még semmi baj nem lenne, ha a tartósan magas inzulin szint nem okozna hosszú távon elváltozásokat a szervezetben.

Az Inzulin tartós magas szintje előbb-utóbb inzulin rezisztenciát alakít ki, ami azt jelenti hogy nem képes a sejt reagálni az inzulinra, és nem tudja bejuttatni a cukrot a sejtekbe, így a sejt nem jut megfelelő táplálékhoz, valamint az emelkedett vércukor szinten valahogy úrrá kell lenni, ezért az inzulin zsírt épít a cukorból.

Az inzulin egy zsírépítő hormon. Elkezdődik a hízás, de nem akárhogyan hanem a hasi zsír jelenik meg. Ez sajnos nem csak esztétikailag rossz, hanem ez a zsír olyan toxinokat raktároz, ami szív és érrendszeri betegségeknek kedvez.

A másik hatása, hogy gátolja a leptin nevű hormon hatását, ez a hormon küldené az agynak, hogy megteltem, nem kéne tovább enni, tehát kontrollálatlanul fogunk ételt fogyasztani, ami szintén a hízáshoz fog vezetni.

Harmadik hatása hogy a periférián gátolja a pajzsmirigy hormon hatását is, ez pedig alacsony pajzsmirigy működést jelent, ami szintén a hízást segíti.

Ezt a kategóriáját a szénhidrátoknak, úgynevezett üres szénhidrátoknak nevezzük.

Minden feldolgozott szénhidrát ide tartozik, a fehérliszt, a cukor, a főt rizs, a különböző extrudált termékek, mert kibontja a gyártási folyamat a környezetéből a cukrot, és így a szervezetnek nem kell megdolgoznia érte, hamar fel tudja szívni.

A legrosszabb formája a glüköz szirup, glüköz-fructose szirup.

Sajnos, ha elolvassuk az összetételét az élelmiszereknek meg fogunk döbbenni, hogy mi mindenben vannnak benne ezek a szirupok.

A fructose szirupot kukoricából állítják elő, amit újabb kutatások kimutattak, hogy a fent leírtakon túlmenően félig áteresztő bél szindroma kialakulásában is szerepet játszik. A bélfal sejtjeinek összetartásához energiára van szükség. A fructose kukorica szirup (High fructose corn syrup HFCS) felszívódásához több energia szükséges, mint az egyszerű cukorhoz, így keveseb energia marad a bélfal sejtjeinek összetartásához, eltávolodnak egymástól és át tudnak jutni nagyobb molekulás a bélfalon a véráramba, ez az áteresztő bél.

A legtöbb fruktoz szirup az üdítőitalokban van, ezért hát fogyasztásuk nemigen ajánlott. De sok édességben, csokoládéban, az egészségesnek beállított gabonapelyhekben is megtalálható, ami gyermekeinket veszélyezteti, és még felsorolni is nehéz, mennyi termékben van jelen, nem véletlenül.

Az élelmiszer ipar kihasználja azt a jelenséget, hogy a cukor 7x addiktívabb, mit a heorin. Csak az a jó hír van, hogy erről néhány nap alatt le lehet szokni, ha teljesen kiiktatjuk a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, és ezzel a kívánásunk is meg fog szünni, nemcsak az édesség után, de még a pékáruk után is.

Ajánlott irodalom: Dr Mark Hyman 10-day detox diet című könyve.

    

Kapcsolat