Kövessen minket

Mi is az a funkcionális orvoslás?

A nyugati medicina, amit tanultunk az orvosegyetemen, az a tünetekre koncentrál. Sok esetben csak a tüneteket próbálja gyógyítani. Ezzel szemben a funkcionalis medicina a betegségek gyökerét keresi.

A szervezet egészét nézi, nem izolált tüneteket. Egyben vizsgálja a genetikai faktorokat, az életmódot, a környezeti hatásokat amik befolyásolják az egészséget, létrehozzák a komplex krónikus betegségeket.

Nézzük a modern kor krónikus betegségeit:

2. típusú cukorbetegség, a rákos megbetegedések, a vérnyomás rendellenességek, hormon hiányok, túltengések, allergiák, izületi gyulladások, autoimmun betegségek.

Lehet azt mondani, hogy ezek a betegségek eleinknél azért voltak ritkábbak, mert rövidebb ideig éltek?

Ezzel biztosan vitába száll az az adat, hogy a kettes típusú cukorbetegek száma évről évre nő, sőt megjelent már gyermekkorban is.

Ha tehát elvetjük azt a gondolatot, hogy a genetika képes napról-napra változni, akkor mi lehet az ok?

A legkézenfekvőbb, hogy az életmódunk, amibe beletartozik az étkezés, a levegővétel, a stresszes környezet.

Mi az amit befolyásolni tudunk?

Tulajdonképpen mind a hármat.

Azzal kezdem, ami legkevésbé függ tőlünk, a levegővel. Ami a levegőben kering méreganyag azt beszivjuk, de ha sokat vagyunk a természetben, akkor ezt a kockázatot is csökkenthetjük.

A stressz ellen tudunk küzdeni önfejlesztő programokkal, mozgással, meditációval.

Amin viszont napi szinten dolgozhatunk, az az étkezésünk.

Egyre több tanulmány foglalkozik azzal amit már a kínaiak és görögök is megmondtak, hogy ételed a gyógyszered, az vagy amit megeszel stb.

Gyógyszered legyen az ételed és ételed legyen a gyógyszered” (Hippokratesz)

A modern élelmiszeripar az egyre növekvő népességszám, és nem utolsósorban a profitszerzés miatt, újabb és újabb kísérleteket végez az élelmiszerekkel. Lassan teljesen eltávolodunk a természetes alapanyagú ételektől.

Ha van is az ételben természetben is megtalálható anyag akkor az valamilyen kémiai folyamatok ment át és már semmi köze az eredetihez. Ez az állítás azokra az emberekre vonatkozik, akik a feldolgozott ételeket helyezik előtérbe.

Vannak akik már tudatosan kerülik ezeket az ételeket, de mégis közöttük is felüti a fejét a krónikus betegség, akár még a rák is.

Vajon biztosan el tudjuk kerülni a káros ételeket?

Ennek a kérdésnek szeretnék végére járni és bepillantást nyújtani, miért káros amit eszünk, hogyan tud összefüggeni az általunk elfogyasztott étel és az egyre szaporodó cukorbetegség, magas vérnyomás, gyulladásos betegségek, rákos megbetegedések.

    

Kapcsolat