Kövessen minket

A pajzsmirigy betegségekről röviden

2017. december 08. / 15:19

Az elmúlt ötven évben háromszorosára nőtt az autoimmun betegségek száma. Ez alól a pajzsmirigy sem kivétel. Egyre több esetben találkozunk a Hashimoto thyreoiditis diagnózisával. Ez egy autoimmun pajzsmirigy gyulladás, alulműködéssel. Úgy érzem erről is kell beszélni, ezért próbáltam egy összefoglalást írni. Ami miatt még nagyobb a jelentősége, hogy a funkcionális medicina visszafordulást ajánl a betegségből, míg a hagyományos orvoslás gyógyíthatatlan betegségnek mondja. Ha hiszünk a gondolat erejében akkor úgy gondolom, hogy nem kérdés melyik utat válasszuk.

 

Röviden megpróbálom leírni, hogyan dolgozik a pajzsmirigy. Az általa termelt hormon kontrollálja az energia szintjét, reprodukcióját az összes sejtnek. Felügyeli a sejtek anyagcseréjét.
A hormon kiáramlás szabályozása az agyban történik. Ez egy komplex folyamat.
A hipotalamusz reagál az éhségre, szomjúságra, hormonok szintjére a vérben, a testhőmérsékletre és egyéb fontos funkciókra. Ha az energia szint alacsonnyá válik a sejtekben, akkor kibocsát TRH hormont ( ez a hormon üzeni az agyalapi mirigynek, hogy termeljen TSH-t) és az agyalapi mirigy (hipofízis) TSH-t fog kibocsátani. (A TSH talán ismerősen hangzik, mert ezt ma már gyakran végzik rutin labor vizsgálatoknál.) Ez a hormon  üzenetet visz a pajzsmirigynek. Hatására a pajzsmirigy a két jelentős hormonja kibocsátásával fog reagálni. 85 %-ban T4-t, és kisebb százalékban T3-t. A T4 egy inaktiv forma, amiből egy kémiai folyamat hatására lesz T3, ami az aktív pajzsmirigy hormon. De ez sem ennyire egyszerű, mert van a T3-nak egy reverz formája is, ami az átalakulás során keletkezik szintén. Bizonyos esetekben nagyobb mennyiségben, mint ami kívánatos lenne. Ez a T3 tükörképe és hatástalan a sejtre, de ugyanarra a receptorra kötődik, így a jó T3 nem tud érvényesülni, és alacsoy működés lehet esetleg normál T3 szint mellett.

A T4-T3 átalakításához  szükség van cinkre, vasra és szelénre.

A T3 a kortizol segítségével átjut a sejtmembránon és ott a mitokondrium energiaszintjét ellenőrzi, befolyásolja.
Mitokondrium az elem a sejtekben, ami az enerigát adja a sejtek működéséhez. Ennek hiányában fáradtnak érezzük magunkat.

Alulműködés (Hypothyreoid)
Hashimoto thyreoiditis (ez az autoimmun formája)

Pajzsmirigy nem termel elég hormont. Ez létrejöhet úgy hogy az agyalapi mirigy nem bocsát ki elég TSH-t, de gyakori hogy normál szint mellett a pajzsmirigy nem termel elég  hormont.
Vagy a termelt hormon hatása nem megfelelő.
Mikroelemek hiányában nem tud a T4 T3-má alakulni.
Toxinok, étkezési faktorok, stressz következtében a kelleténél több a reverz T3. Ez a T3 tükörképe és hatástalan a sejtre, de ugyanarra a receptorra kötődik, így a jó T3 nem tud érvényesülni, és alacsoy működés lehet esetleg normál T3 szint mellett.
Magas Inzulin szint mellett a sejtek nem reagálnak a hormonra.


Tünetei:

Kimerültség
Agyi homály
Súly gyarapodás,
Hideg kéz és láb
Száraz bőr
Izom-izületi fájdalom
Hajhullás
Székrekedés
Szegényes koncentráció
Meddőség
Alacsony libidó
Depresszió
Csökkent szív ritmus
Csökkent testhőmérséklet

Fokozott működés (Hyperthyreoid)
Graves betegség (ez az autoimmun formája)

Tünetei:

Szapora szívműködés
Pánikrohamok
Álmatlanság
Súlyvesztés
Hajhullás
Emelkedett testhőmérséklet
Kézremegés
Fokozott éhség
Bő széklet

 

Hashimoto, és a Graves autoimmun betegségek

Autoimmun kialakulás 25%-ban genetika és 75 %-ban a környezet hatására jön létre, toxinok (ólom, higany, fluorid, clorid,  stb) étkezés, áteresztő bél, ételallergia, stressz.


A következő öt tényező játszik szerepet a pajzsmirigy betegségek kialakulásában, egyben azt is láthatjuk, hogy mindegyik változtatható, tehát tehetünk a gyógyulásunk érdekében, még az autoimmun esetben is.

- táplálkozás
- belek állapota
- toxinok
- stressz
- fertőzések

 

Nem autoimmun pajzsmirigy betegség oka lehet

Hiány lehet jod, (kell a hormon felépítéséhez) a tengeri alga heti kétszer jó jód pótlásra.

Szelén, cinck vas ( kell hogy T4-át tudjon alakulni T3-á) vagy D, B vitamin hiány vezethet alulműködeshez. Ez elég jól rendezhető multivitamin készítményekkel.

clorid csapvíz, elkerülhető víztisztító berendezéssel
fluorid és bromid kiszorítja a jódot. Keressünk fluorid mentes fogkrémet.
(az általam használt fogkrém nem tartalmaz fluoridot, lásd Sunrider SunSmile Herbal Toothpaste)

A glutén okozta áteresztő bél esetében az átjutó glutén ellen termelt antigén megtámadja a hasonló a pajzsmirigy szövetét

Legelső amit ki kell hagyni a diétában az a glutén. A funkcionális orvoslással foglalkozó orvosok azt mondják, hogy autoimmun betegségek esetében a glutén érzékenység 90% fölött van jelen.
 Emellet a tejet is mert itt szintén érvényesül a hasonlóság a tejfehérjével szemben.
Kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mert a magas inzulin szint is segít a gyulladás fenntartásában, ami rontja az áteresztő bél szindrómát. Valamint gátolja a pajzsmirigy hormon perifériás hatását.

Kerüljük a stresszt, ha ez nem lehetséges, akkor meditáljunk, mozogjunk, aludjunk megfelelően.

Ha érdekel hogy milyen ételek, zöldségek segítik a pajzsmirigy működését akkor iratkozz fel hírlevelemre, mert erről is fogok írni.


Nehezebb a helyzet ha az agyalapi mirigy, mellékvese működési zavar vagy rákos megbetegedés okozza a zavart.

Szerencsére ez utóbbiak ritkábbak a pajzsmirigy működés hátterében, így életmódváltással, megfelelő táplálkozással sok esetben javulást, érhetünk el.

 

Vissza »