Kövessen minket

Fűszeres mézes sütemény gluténmentesen

Ezt a receptet a férjem olvasta a Burda című lapban, ami az én fiatal koromban egy nagyon népszerű újság volt tele szabásmintákkal, de mint minden havi lapban ebben is voltak receptek.

Annyira felcsigázta a fantáziáját a fűszerkeverék, hogy rögtön meg is sütötte. Ez a házasságunk első évében volt. Azóta is minden évben ezt sütöttük. Már november elején elkészítettük, így karácsonyra már puha volt, bár keményen is nagyon finom. Amíg a gyerekek kicsik voltak addíg nyolc adagot kellett sütni, mert  különben karácsonyra nem maradt volna. Amióta nem eszünk fehér lisztet, glutént, azóta próbálkozom, hogy mivel tudnám a lisztet helyettesíteni. Idén kipróbáltam egy Szafi-fitt lisztkeveréket, (paleo sütemény lisztkeverék édesítőszerrel) és egy nagyon finom süti lett belőle.

Fűszerek:

  3 tk őrölt szegfűszeg

10 tk fahéj

 5 tk őrölt gyömbér

 1 tk ánizs

 1 tk koriander

 3 tk kardamoni

 1 tk fehérbors

 3 tk őrölt szerecsendió

 2 tk szerecsendió virág

 1 tk só

1 tk piros paprika

 

A tészta receptje:

25 dkg mézet, 4 dkg Eritritet és 10 dkg Rámát felolvasztunk.

0,5 kg Szafi-fitt  lisztkeverékbe tesszük a 4 púpos tk fűszerkeveréket, 10 gramm sütőport, csipet sót.

Ha a méz kihűlt, összekeverjük a liszttel.

Egy ragacsos tésztát kapunk, ha nem elég lágy akkor kávét lehet bele tenni.

Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.

Folpack alatt nyújtsuk ki vékonyra, 2-3 mm. (folpackot időnként húzzuk le, és újra tegyük rá miközben nyújtjuk a tésztát.

170 fokon 10 percig kell sütni.

Meg kell várni hogy kihűljön, és akkor szedhető ki a tepsiből. Ez azonnal fogyasztható.Nem lesz kemény.