Fűszeres mézes sütemény gluténmentesen
Ezt a receptet a férjem olvasta a Burda című lapban, ami az én fiatal koromban egy nagyon népszerű újság volt tele szabásmintákkal, de mint minden havi lapban ebben is voltak receptek.
Annyira felcsigázta a fantáziáját a fűszerkeverék, hogy rögtön meg is sütötte. Ez a házasságunk első évében volt. Azóta is minden évben ezt sütöttük. Már november elején elkészítettük, így karácsonyra már puha volt, bár keményen is nagyon finom. Amíg a gyerekek kicsik voltak addíg nyolc adagot kellett sütni, mert különben karácsonyra nem maradt volna. Amióta nem eszünk fehér lisztet, glutént, azóta próbálkozom, hogy mivel tudnám a lisztet helyettesíteni. Idén kipróbáltam egy Szafi-fitt lisztkeveréket, (paleo sütemény lisztkeverék édesítőszerrel) és egy nagyon finom süti lett belőle.
Fűszerek:
3 tk őrölt szegfűszeg
10 tk fahéj
5 tk őrölt gyömbér
1 tk ánizs
1 tk koriander
3 tk kardamoni
1 tk fehérbors
3 tk őrölt szerecsendió
2 tk szerecsendió virág
1 tk só
1 tk piros paprika
A tészta receptje:
25 dkg mézet, 4 dkg Eritritet és 10 dkg Rámát felolvasztunk.
0,5 kg Szafi-fitt lisztkeverékbe tesszük a 4 púpos tk fűszerkeveréket, 10 gramm sütőport, csipet sót.
Ha a méz kihűlt, összekeverjük a liszttel.
Egy ragacsos tésztát kapunk, ha nem elég lágy akkor kávét lehet bele tenni.
Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.
Folpack alatt nyújtsuk ki vékonyra, 2-3 mm. (folpackot időnként húzzuk le, és újra tegyük rá miközben nyújtjuk a tésztát.
170 fokon 10 percig kell sütni.
Meg kell várni hogy kihűljön, és akkor szedhető ki a tepsiből. Ez azonnal fogyasztható.Nem lesz kemény.